Vastgoed kopen in de groene rand rond Brussel
Kies je voor nieuwbouw of voor een bestaande woning?
De knoop is doorgehakt, je wil in de mooie, rustige groene rand rond Brussel wonen. De ene beslissing is gemaakt en daar kondigt een nieuw dilemma zich al aan. Kies je ervoor om een bestaande woning te kopen of ga je toch eerder voor een nieuwbouwwoning? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. We sommen ze even voor je op, zodat je je keuze makkelijker kunt maken.
Kopen in de groene rand rond Brussel
De voordelen van kopen in de groene rand rond Brussel zijn duidelijk. Heel wat Belgen trekken dagelijks naar onze hoofdstad voor het werk, maar de uren in de file of vertraging met het openbaar vervoer kan tot frustratie leiden. Het is dan des te makkelijk als je dicht bij Brussel woont, zonder in de drukte van de stad te zitten. De rand rond Brussel is dan de ideale oplossing. Je woont dicht genoeg bij Brussel, maar ver genoeg om in het groen te zitten en te genieten van het landelijke gevoel van het Pajottenland.
© Helen Hermans
Nieuwbouw of bestaande woning?
Er valt iets te zeggen voor beide opties. Zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen hebben hun voor- en nadelen. De keuze die je maakt wordt sterk bepaald door je eigen omstandigheden, verwachtingen, noden en budget.
Nieuwbouw is energiezuinig
Het grote voordeel van nieuwbouwwoningen en -appartementen is dat ze volledig volgens de recentste eisen op vlak van isolatie, energiezuinigheid en isolatie worden gebouwd. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste technieken en materialen. Dat maakt dat nieuwbouw heel zuinig, duurzaam en milieuvriendelijk is. Daarnaast heb je ook grote inspraak in hoe je woning eruit moet zien. Je kan ‘from scratch’ je huis of appartement indelen zoals jij het wil. De eerste jaren worden de onderhoudskosten van een nieuwbouwwoning tot een minimum beperkt. En tot slot heeft nieuwbouw een hoge verkoopwaarde, bij een toekomstige doorverkoop zal je nieuwbouw meer opleveren van een oudere woning.
Het kostenplaatje van nieuwbouw
Het nadeel is dat nieuwbouw per definitie duurder is in aankoopprijs in vergelijking met een bestaande woning. Maar, daar moet ook een kanttekening bij geplaatst worden. Om het gehele kostenplaatje te vergelijken moet rekening gehouden worden met verschillende factoren. Een nieuwbouwwoning kan duurder zijn in aankoop, maar vraagt geen renovatiekosten of zullen je de eerste jaren niet met onverwachte onderhoudskosten confronteren. Dat is een groot verschil met een bestaande woning van 15 jaar oud die je naar alle waarschijnlijkheid moet verbouwen om aan de huidige normen te voldoen. Daarbij komt nog eens het ongemak van de verbouwingen. Het voordeel aan renovatie is dat dit wordt aangemoedigd door de overheid met premies.
Een tweede moeilijkheid bij nieuwbouw is dat bouwgrond schaarser wordt en dat je minder keuze hebt in locatie. Daarnaast kan het wat langer duren voordat je je woning kunt betrekken aangezien het nog gebouwd moet worden.
© Helen Hermans
Op zoek naar een nieuwe woning in de groene rand rond Brussel? Bekijk het aanbod van De Hauwere Projects en laat je verrassen door onze nieuwbouwprojecten.